• 主曆 20210613 日 常年期第十一主日 第 4034 期

【教友有問題】點解要敬禮「耶穌聖心」?

作者: 
阿公
刊登日期: 
2021.06.11
主曆: 
常年期第十一主日

老婆: 老公!阿女只係為咗買零食就頂撞我呀!又成個下晝唔睬我,我個心而家抽住抽住好傷呀! 

老公: 耶穌聖心嘅形象都係受傷被刺,何況我哋普通人?,而敬禮耶穌聖心其中一項特恩就係全家和睦平安呢! 

老婆: 我哋剛剛咪慶祝咗耶穌聖心節囉,點解仲要成個6月敬禮聖心呢? 

老公: 敬禮耶穌聖心,係為咗耶穌被刺透的心而祈禱做補贖㗎。話說喺1673年,耶穌向法國嘅聖女瑪加利大(Margaret Mary Alacoque)顯現佢嗰顆俾棘茨緊箍住、血淋淋嘅聖心。而喺1675年6月最後一次嘅顯現,耶穌話俾聖女知,為咗賠補佢喺聖體聖事所受嘅凌辱,教會應該立一個瞻禮。 

於是教會喺1856年確認咗耶穌聖心瞻禮,而教宗良十三世喺1899年6月奉獻咗全人類俾聖心之外,亦呼籲教友喺6月敬禮聖心。

老婆: 既然耶穌聖心補贖咗我哋嘅罪過,咁我為呢個家都做啲補贖好。

老公: 咁我每月都搵日幫手洗碗喇,等你同阿女可以坐低傾偈,多啲溝通喇 ! 

 

 

 

  
捐款支持公教報  http://kkp.org.hk/donation