• 主曆 20211010 日 常年期第廿八主日 第 4051 期

【教友有問題】乜嘢係玫瑰經奧蹟?

作者: 
阿公
刊登日期: 
2021.10.08
主曆: 
常年期第廿八主日

阿仔: 媽咪!而家係10月玫瑰月,主日學導師教咗我哋唸玫瑰經呀,聖母媽媽一定讚我叻仔啫! 

媽咪: 咁不如等我幫聖母媽媽考吓你先。唸俾聖母媽媽聽之前,唸俾媽咪聽先吖? 

阿仔: 我⋯⋯我識唸哂聖母經同天主經㗎!萬福瑪利亞,主與你⋯⋯ 

媽咪: 你好似未識唸聖母經喎。今期《公教報》第13版有《玫瑰經》抄經,你抄一次俾媽咪睇喇。

阿仔: 我抄多幾次就背到㗎喇!只係我唔記得啲奧蹟啫。其實玫瑰經奧蹟係講咩㗎? 

媽咪: 唸玫瑰經,就係同聖母一齊默想基督嘅奧蹟,奧蹟帶出咗福音嘅綱要。你將主日學聽番嚟嘅福音故事串連埋,內容同各個奧蹟好近㗎喇! 

阿仔: 奧蹟好似各有重點喎! 

媽咪: 算你喇,都記到少少導師講咩。「歡喜奧蹟」默想耶穌和聖母生命中值得歡喜的事件;「痛苦奧蹟」以耶穌受難事蹟做中心;「榮福奧蹟」俾我們諗起耶穌同聖母光榮顯示喺世人面前嘅時刻。後嚟聖教宗若望保祿二世加嘅「光明五端」,就係講耶穌公開傳教的事蹟,令到玫瑰經呢個福音綱要更加圓滿呢! 

阿仔: 爸爸仲未放工,得我哋兩個唸玫瑰經好似好清靜喎! 

媽咪: 咁不如媽咪今晚9點半開手機,聽住「公教頻道」(https://www.facebook.com/catholicway)嘅哥哥姐姐喺玫瑰月帶我哋唸喇! 

 

 

 

  
捐款支持公教報  http://kkp.org.hk/donation