• 主曆 20211121 日 耶穌基督普世君王節 第 4057 期

【教友有問題】「基督君王節」慶祝啲咩?

作者: 
阿公
刊登日期: 
2021.11.19
主曆: 
耶穌基督普世君王節

孫女: 嫲嫲,今個主日嘅「基督君王節」慶祝啲咩㗎?我哋唔係日日都向耶穌基督祈禱咩! 

嫲嫲: 教會想提醒我哋去慶祝基督救世工程圓滿成功,兼且基督同嘅忠實信徒一齊獲得最後勝利呢。

孫女: 有仗打咩?點解要勝利? 

嫲嫲: 呢個瞻禮真係同打仗有關㗎!喺1925年,教宗庇護11世見到世俗主義盛行,戰事四起,於是訂每年10月最後一個主日做「耶穌基督君王瞻禮」,希望人人尊崇基督為王、得享和平幸福。到咗1970年,教宗保祿六世將呢個瞻禮改喺常年期最後一個主日。我哋要藉住呢個瞻禮,公開承認自己信服耶穌係我哋救主呢。

孫女: 公開承認?呀,我記得之前有聖體出遊呢! 

嫲嫲: 以前嘅基督君王節聖體出遊不知幾墟冚,啲街坊不知幾歡喜,連報紙都會報導㗎! 

孫女: 今年有疫情,都係靜靜過喇。

嫲嫲: 不過,有堂區青年話俾我知,喺今年起,教區層級嘅「普世青年節」改喺基督君王節舉行。最近唔少青年輕生,我個心不知幾痛!乖孫,嗰日我哋全家一齊為青年祈禱喇! 

孫女: 好呀嫲嫲。今期公教報中間大頁有基督君王海報半年曆,我幫你貼喺屋企祈禱閣去默想喇! 

 

 

 

  
捐款支持公教報  http://kkp.org.hk/donation