• 主曆 20220116 日 常年期第二主日 第 4065 期

【教友有問題】「聖體」同「聖餐」有咩分別?

作者: 
阿公
刊登日期: 
2022.01.14
主曆: 
常年期第二主日

女朋友: 1月18日至25日係「基督徒合一祈禱週」,雖然你媽媽信基督教,但佢俾你信天主教,又俾我哋遲啲喺天主堂行婚禮。佢咁開通,不如叫埋佢同我哋一齊望彌撒,預早感受一吓教會禮儀吖 ! 

男朋友: 彌撒歡迎任何人參加,況且阿媽都好樂意同我哋一齊領受聖言嘅。不過,阿媽領開聖餐,佢亦明白天主教徒先領得聖體。合一首要係交談同互相認識,可以一齊參加祈禱會,唔駛一定要參加禮儀嘅。

女朋友: 其實「聖體」同「聖餐」有咩分別呢? 

男朋友: 天主教徒深信祝聖後嘅聖體是真正的耶穌基督,不過基督宗派各有睇法,有啲認為基督臨在於聖餐之中,有啲認為聖餐係象徵同紀念,有啲就認為係基督嘅體血。

女朋友: 既然咁唔同,我好擔心同未來奶奶溝通唔到喎! 

男朋友: 雖然大家見解唔同,但合一交談旨在求同存異,天主教同幾個宗派都簽咗因信成義(稱義)聲明喇!連阿媽都淨係睇你嘅優點,俾天主教徒嘅你入門喇! 

女朋友: 既然未來奶奶咁好,等我喺介紹佢認識天主教嘅同時,都多啲認識佢嘅宗派先! 

 

 

 

  
捐款支持公教報  http://kkp.org.hk/donation